Forskellen på Selvværd og selvtillid

…og grunden til at man ikke kan nøjes med den ene.

Psykoterapeut Michael Schade, selvværd, selvtillid, forskellen på selvværd og selvtillid,

Selvværd og selvtillid er to forskellige sider som tit bliver blandet sammen, forvekslet og skaber forvirring, om hvad det egentlig er de to definitioner står for. Selvværd er det at være til, punktum. Det er det du er, uden nogen form for handling. Selvtillid er det du gør, det er dine evner/talenter/præstationer.

Selvværd og selvtillid styrkes som så mange andre ting, ved at blive dyrket. Dvs. at når jeg gør et godt stykke arbejde og roses for min indsat stiger min selvtillid. Det sammen er tilfældet med selvværd. Når jeg anerkendes for mit perspektiv, mine grænser og får lov til at være som jeg er – så stiger mit selvværd.

Selvværd

At være
blive anerkendt
respekt af personlige grænser

Selvtillid

At gøre
blive rost
tillid til at jeg kan klare en opgave

Vi har alle gavn af at have godt med selvværd OG selvtillid. Det kan give forskellige udfordring hvis man har et lavt selvværd eller lav selvtillid. Hvis vi har lavt selvværd, kan vi føle os usikre og tvivle på os selv. Selvtillid handler om troen på vores egne evner og styrker. Når vi har høj selvtillid, føler vi os trygge og er i stand til at håndtere udfordringer.

Lavt selvværd og høj selvtillid

Hvis du har et lavt selvværd og høj selvtillid kan du lykkes med at kamuflere dit lave selvværd med gode præstationer. Det er til gengæld sårbart da du ikke kan undgå at begå fejl nogen gange – på arbejde, i parforholdet eller familien. Og når selvværdet er lavt og du fejler, oplever du sandsynligvis negative tanker, en kritisk indre stemme eller en tredje måde hvor du irettesætter dig selv. Det behøver du ikke fortsætte med at gøre.

Lav selvtillid og et højt selvværd

Hvis du har lav selvtillid og et højt selvværd kan du være udfordret med at tro på dine egne evner til at lykkes med gøremål. Du kan derfor hæmmes i din jagt på at gøre det i livet du dybest set ønsker dig. Du behøver ikke fortsætte med at undgå og udskyde.

Hvad kan jeg starte med?

Overvej om du selv har enten et lavt selvværd eller lav selvtillid.

Det er vigtigt at arbejde på sit selvværd og selvtillid, da det påvirker, hvordan vi forholder os til os selv og andre. Her er nogle tips til at styrke dit selvværd og selvtillid:

  1. Anerkend dine styrker og succeser: Tag dig tid til at tænke over, hvad du er god til, og hvilke ting du har opnået. Ros dig selv for dine succeser og husk at fejre dem, selv de små.
  2. Vær venlig mod dig selv: Tal til dig selv på en venlig måde og undgå negative tanker om dig selv. Giv dig selv den samme omsorg og kærlighed, som du ville give til en ven.
  3. Sæt realistiske mål: Sæt dig realistiske og opnåelige mål, så du kan føle succes og styrke din selvtillid. Start småt og byg gradvist op.
  4. Vær dig selv: Husk at være autentisk og ægte, og stå ved dig selv og dine værdier. Det er vigtigt at være tro mod dig selv.
  5. Omgiv dig med støttende mennesker: Søg støtte hos venner og familie, når du har brug for det. De kan hjælpe dig med at styrke dit selvværd og selvtillid.

Husk, at selvværd og selvtillid er noget, som vi alle kan arbejde på og forbedre. Det kræver tid og indsats, men det er det værd for at føle sig godt tilpas og have selvtillid i sig selv. Så øv dig i at værdsætte og tro på dig selv.

Læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig lige her

1 kommentar til “Forskellen på selvværd og selvtillid”

  1. Pingback: Angst og lavt selvværd - hvordan hænger det sammen? - Michael Schade

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top