Angst og selvværd er to komplekse emner, der ofte interagerer på måder, der kan være udfordrende at navigere. Mange mennesker oplever, at deres niveau af angst har en direkte indflydelse på deres selvværd, og omvendt. Men hvordan hænger de egentlig sammen? Lad os dykke ned i denne interessante relation.
Hvad er angst?
Angst er en naturlig følelse, ligesom vrede, jalousi, glæde og mange andre emotioner. For nogle kan angsten dog tage overhånd og udvikle sig til en sygdom.
Det er en naturlig reaktion at føle angst, når man konfronteres med noget, der virker truende. Angsten sikrer, at man kan reagere hurtigt og instinktivt, for eksempel ved at flygte eller beskytte sig selv, når man føler sig i fare. Men for nogle mennesker opstår angsten i situationer, hvor den ikke burde være til stede – som i dagligdags situationer som at handle ind eller tage offentlig transport. I sådanne tilfælde er angstreaktionen ude af trit med den faktiske fare. Angst kan variere i intensitet, lige fra mild nervøsitet til intense panikanfald, hvor man har en overbevisning om, at man er ved at omkomme. Denne følelse kan være så overvældende, at den i høj grad påvirker ens livskvalitet og evne til at føre et normalt liv.
Ved generaliseret angst er uroen ofte til stede det meste af tiden, men i varierende grader. Den kan også opstå pludseligt, som ved panikangst. Angst kan opstå som et resultat af belastning, og derfor ses det ofte som et symptom på andre psykiske lidelser eller mange fysiske sygdomme. Hvis angsten begynder at hindre dig i at udføre de aktiviteter, du plejer eller gerne vil, er det en god idé at bede om hjælp.
Hvad er selvværd? – læs dette indlæg
Sammenhængen mellem angst og selvværd
- Negativ tænkning og indre kritik: Både angst og lavt selvværd er ofte præget af negative tankemønstre. En person med lavt selvværd kan have en tendens til at overanalysere situationer og frygte det værste udfald, hvilket kan føre til øget angst. På samme måde kan en person med angst have svært ved at anerkende deres egne styrker, hvilket kan forværre deres selvværd.
- Undgåelse: Angst kan føre til, at man undgår situationer, der udløser den. Denne undgåelse kan igen føre til lavt selvværd, fordi man ikke får mulighed for at udfordre sig selv og opleve succes. Over tid kan denne cyklus blive selvforstærkende, hvor både angst og lavt selvværd forværres.
- Sociale interaktioner: Mennesker med lavt selvværd kan have svært ved at indgå i sociale sammenhænge, hvilket kan udløse angst. På den anden side kan personer med angst have en tendens til at trække sig tilbage fra sociale interaktioner, hvilket igen kan bekræfte negative selvopfattelser og forværre selvværdet.
- Feedback fra omgivelserne: Vores interaktioner med andre kan påvirke vores selvværd. Hvis en person med høj angst oplever negative eller kritiske kommentarer fra omgivelserne, kan det forstærke deres lave selvværd. Det kan føre til en følelse af, at man ikke værd at elske eller acceptere.
Hvad kan jeg selv gøre i dag?
Det mest ligetil man kan gøre på egen hånd og som ikke koster noget, er at opøve en daglig eller flere gange ugentlig mindfulness praksis. Det hjælper med at berolige nervesystemet. Det dulmer både angst og stress symptomer. Hvis man oplever både angst og lavt selvværd, er det vigtigt at søge hjælp. Terapi kan være en effektiv måde at arbejde med begge problematikker på.
Det er også vigtigt at huske, at man ikke er alene. Mange mennesker kæmper med lignende udfordringer, og der er støtte og muligheder for at forbedre sin tilstand. Ved at tage skridtet mod at forstå sin angst og arbejde med sit selvværd kan man begynde at bryde den onde cirkel og skabe en sundere selvopfattelse.
Betragt dine symptomer som et feedback system
Vi mennesker vil rigtig gerne være fri for bøvlede følelser, kropsfornemmelser og stemninger som ikke er “konstruktive”. Fx. “den her vrede jeg føler, kan jeg ikke bruge til noget – den er barnlig”, eller “nu spænder jeg i maven, gid jeg kunne stoppe med det, lige nu”. Min opfordring er at udvise en nysgerrighed frem for en fordømmelse. Det vil gøre det lettere at leve med alt der er er selv. Både det “konstruktive” og resten af en. Forståelsen af sammenhængen mellem angst og selvværd er vigtig for dem, der ønsker at forbedre deres mentale sundhed. Ved at arbejde på at styrke sit selvværd og tackle sin angst, kan man opnå en mere positiv selvopfattelse og en bedre livskvalitet. Husk, at det er en rejse, og det er helt i orden at søge hjælp på vejen.